ÇAKAL


Köpekgiller familyasından, renkleri siyahtan kirli sarıya kadar değişen, ürkek ve vahşi memeliler.  Postu ile kurda, kuyruğu ile de tilkiye benzeyen çakalın ortalama omuz yüksekliği 40 cm, boyu 60 cm, kuyruğu 30 cm; ağırlığı ise 8-10 kg’dır. Asya, Afrika ve Güney Doğu Avrupa’da sürüler halinde yaşayan gececi hayvanlardır. Daha çok bozkırlar, kırsal kesimler ve bataklık alanlarda

Çakal dolaşırlar ve karanlık bastırdıktan sonra ulumalarıyla tanınırlar.
Gündüzleri toprak altı inlerinde, mağara ve ağaç kovuklarında gizlenip, akşam karanlığında avlanmaya çıkarlar. Kuş, sürüngen ve kemirici memelileri avlarlar;  yırtıcı hayvanların av artığı leşleri de yerler. Aç kaldıkları zaman, köylere girerek kümes hayvanlarına saldırırlar.
İlkbaharda çiftleşen dişi, iki ay kadar sonra 4-8 yavru doğurur. Yavru bakımını eşler birlikte üstlenir.
Altın çakal, kara sırtlı çakal ve çizgili çakal en çok bilinen türleridir.

Bir önceki yazımız olan ÇALIKUŞU başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

23 Şubat 2016 Saat : 11:53

ÇAKAL Yazısı için Yorum Yapabilirsiniz

Bizi takip edin

merak nedir? Son Yazılar FriendFeed
Devamını oku:
NEDEN GÜLERİZ:
İBRAHİM HAKKI KONYALI (1896-1984)
YILAN
İSTİKLÂL MAHKEMELERİ
ALİ FUAT CEBESOY (1882-1968)
KAN GRUPLARI
Kapat