JAGUAR


Kedigiller familyasından, Yeni Dünya’da yaşayan, saldırgan ve yırtıcı bir memeli (Felis onca).  Sırtı tarçın renginde, kara çember şeklinde beneklerle bezeli, karın bölgesi beyazdır. Rengi siyah olanları da vardır. Kısa ve parlak tüylü olan jaguarın leopardan farkı, beneklerinin içinde bulunan siyah noktalardır.

Jaguar 80-100 cm boyu, 160-220 cm uzunluğu ve 60-120 kg ağırlığı olup, kuyruk uzunluğu 70-80 cm’dir. Ömürleri 12-20 yıl kadardır.
Genel olarak Güney ve Orta Amerika’da yaşayan bu hayvanlar, Kuzey Amerika’nın bazı bölgelerinde de bulunur. Su kenarları ve bataklık orman alanlarında yaşamayı tercih eden jaguarların kasları güçlü, çene ve pençeleri çok kuvvetlidir. Çoğunlukla su kıyılarında, su içmeye gelen hayvanları avlar. Avını izler, pusuya yatar; üzerine atıldığı avını kafasından ısırarak öldürür. Karada iyi hareket ettiği kadar, iyi bir tırmanıcı ve  iyi bir yüzücü olan jaguar, suda ve ağaçlarda da avlanır. Geyik, tapir, kayman, alligator, timsah, maymun yanında bulabildiği her çeşit hayvanı da yer. Fırsatını bulduğunda, insan avlamaktan da çekinmez. Öldürdüğü avıyla karnını doyurduktan sonra, kalan kısımlarını toprağa gömer veya saklar.
Yalnız yaşamayı ve avlanmayı seven jaguar, çiftleşme mevsiminde diğeriyle bir arada olur. Dişinin hamilelik süresi 3-3,5 ay kadar olup, 2-4 yavru doğurur.
Doğan yavruların gözleri, iki hafta sonra açılır; 6 ay sonra inlerinden çıkmaya başlarlar.

Bir önceki yazımız olan KOYUN başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

13 Mart 2016 Saat : 9:07

“JAGUAR” için 1 Yorum

  1. enes barut dedi ki:

    nerede yaşarlar diyoruz

JAGUAR Yazısı için Yorum Yapabilirsiniz

Bizi takip edin

merak nedir? Son Yazılar FriendFeed
Devamını oku:
Yay burcu (23 Kasım – 21 Aralık)
İBN-İ HALDÛN (1332-1406)
MAVERAÜNNEHİR
Kuşlar neden güneye uçar?
ANTİKORLAR
ŞEMPANZE
Kapat